Introducere

Prin programul Bine360 - Suntem bine, facem bine, fiecare dintre cele 3 organizații participante din Brașov a primit un grant de 12.000 Euro pentru desfășurarea unui proiect de sprijin al refugiaților. Tema comună a acestor proiecte a fost integrarea și facilitarea găsirii unui loc de muncă. Au fost implicați copii începând cu 5-6 ani, adolescenți și tineri și adulți.

1. Centrul de Integrare pentru Migranti Brasov (ARPCPS) - Cursuri de limba română pentru adulți

Când durata şederii aşteptate este scurtă, migranţii sunt înclinaţi să nu investească prea mult în învăţarea limbii sau în achiziţionarea unui alt capital uman. Dar conștientizarea unui conflict prelungit și lipsa perspectivei de reîntoarcere îi motivează pe refugiații ucraineni să asimileze limba română pentru a reuși să se orienteze mai bine în noua lor casă. Cursurile de limba română le oferă o unealtă importantă spre independență și cunoașterea societății gazdă, spre găsirea de locuri de muncă.

La cursurile de limba română organizate de Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, au participat între 80-100 de adulți din Ucraina, pe o perioadă de 4 luni. În afară de cursuri au fost organizate excursii și mini-evenimente în zona Brașovului, cu ocazia cărora aceștia au putut să exerseze ceea ce au învățat la clasă.

2. Kastel Youth Hub Brașov

Kastel și-a propus prin acest proiect să vină în sprijinul celor 24 de copii ucraineni prin metode non-formale și activități fizice pentru a facilita educația necesară preșcolarilor ucraineni aflați la Brașov. Acest aspect se încadrează în viziunea organizației axată pe cultură, educație și societate, întrucât bazele educaționale de formare – de scris și citit nu pot fi nici asimilate sau aplicate ușor în mediul online, nici nu pot genera rezultate practice și de durată dacă nu sunt înțelese și practicate corespunzător de către preșcolari. De aceea, Kastel își propune prin acest proiect să vină în sprijinul acestora prin metode non-formale și activități fizice pentru a facilita educația necesară preșcolarilor ucraineni aflați la Brașov.

3. Asociația Educația Te Salvează

Asociația își propune să creez și să livreze ateliere de dezvoltare personală prin art terapie dedicate copiilor, adolescenților și tinerilor refugiați, la partenerii care se ocupă în prezent de asigurarea nevoilor de bază ale acestora: Ekklesia, Kid’s Kids Club și/sau în școlile unde învață atât copiii ucraineni, cât și cei români. În cadrul Ekklesia, soția unuia dintre membri activi, Tatiana Cojoc este ucraineană și de la începutul războiului a pus toate resursele și cunoștințele în mișcare pentru a veni în ajutorul refugiaților acoperindu-le nevoile de bază (hrană, adăpost). Kid’s Kids Club este un after-school fondat imediat la sosirea ei în România de o ucraineană, dna Hanna Dunchenko, cu ajutorul unui român care a înființat acest SRL pentru a derula activități în sprijinul copiilor ucraineni, cursuri de matematică, robotică, desen și engleză. În prezent, acest after este gestionat de către dna Ecaterina Stribitchi, sub coordonarea dnei Dunchenko.

Acolo unde este posibil, la Kid’s Kids Club sau în școli, de exemplu, activitățile se vor desfășura prin participarea la ateliere în grupuri mixte, ucraineni și români ( și romi), întâmpinând nevoia de sănătate emoțională în contextul războiului, ateliere axate pe igiena emoțională și integrarea lor în comunitate.








CONTACT

Program Manager
Iulia Teodora Florea
iulia@fundatiacomunitarabrasov.ro
Telefon: 0742 371 190

Program Assistant
Erika Andrási
erika@fundatiacomunitarabrasov.ro
Telefon: 0740 050 510

Director Executiv
Laura Popeea
laura@fundatiacomunitarabrasov.ro
Telefon: 0731 001 100